Yemen: Menginsafkan & menyedarkan kealpaan diri dengan kesenangan yang diberi

This slideshow requires JavaScript.

Ziarah ke Yemen merupakan ziarah yang tidak tercatat dalam jadual & nikmat Allah ini kami rasai setelah mendapat berita bahawa penerbangan kami (KLIA → Jakarta → Sana’a → Jeddah) tertangguh.

Sungguh, kami tak tersangka akan diberi peluang melihat keindahan di bumi Sana’a yang penuh dengan sejarah silam & barakah ini.

Sebagai manusia, kita mampu untuk merancang, namun inilah yang dipanggil qada’ & qadar Allah… Dialah sebaik-baik perancang… Dia yang menentukan segala-galanya, dan semestinya penentuanNya itu adalah yang terbaik buat hamba-hambaNya. Bersikap lapang dada & menerima ujian dengan senyuman adalah cara yang terbaik buat kita agar bebas dari syak wasangka & bebas dari membenarkan para syaitan laknatullah meniupkan angin derhaka ke dalam hati kita.

Secara pandangan kasar penulis, rekabentuk bangunannya begitu unik & tidak terbiasa dilihat di Malaysia. Warna kecoklatan & bersegi empat, itulah seni binaannya yang dapat dilihat dari kiri & kanan jalan. Tiada rekaan moden yang ditonjolkan. Namun, dengan mengekalkan seni rekaan seperti ini, membuatkan penulis terasa kagum & itulah identiti yang perlu disimpan & dijaga.

Sekilas sejarah berkenaan Yemen yang dapat dikongsi:

  • Yemen merupakan wilayah yang menyimpan nilai peradaban manusia yang tinggi: beberapa kerajaan mahsyur sebelum kedatangan Islam yang dibawa Nabi SAW, antaranya Kerajaan Saba’, Kerajaan Himyar, Kerajaan Habsyah, Hadramaut Kuno.
  • Dikaitkan dengan pertemuan tamadun yang dibina oleh anak Nabi Nuh a.s. bernama Sam. Sehingga hari ini Sana’a juga dikenali dengan nama Bandar Sam.
  • Salah satu tempat bernama Aden juga dikaitkan dengan anak Nabi Adam a.s. iaitu Habil & Qabil.
  • Pelabuhan Aden merupakan pelabuhan & laluan terpenting antara perjalanan ke Laut Merah & Terusan Suez.
  • Tempat ibadat yang didirikan oleh Raja Abrahah dalam usahanya menarik perhatian manusia agar beralih dari ke Ka’abah ke rumah ibadatnya juga ada di sini. Segala tinggalan sejarah ini sekarang berada di bawah jagaan UNESCO.(rujuk sejarah tentera Abrahah)
  • Kedatangan seorang sahabat Nabi SAW yang sangat mahsyur di dalam sejarah ialah Muadz bin Jabal r.a. dalam usaha menyampaikan sinar Islam di negeri ini. Kedatangannya diterima baik. Adapun begitu, sebelum kedatangannya, Baginda SAW telah mengutuskan surat kepada wakil Kisra Parsi (pemerintah ketika itu) mengenai ajakan(seruan) Islam, & juga kedatangan Saidina Ali Abi Thalib r.a. serta Abu Ubaidah al-Jarrah.
  • Pembinaan sebuah masjid yang penuh dengan sejarah & kekuasaan Allah SWT yang ditunjukkan melalui utusanNya.

dapatkan rangkaian journal perjalanan ini di: Yemen…Madeenah…Makkah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s