Kecintaan Bilal Ibn Rabah r.a.

Insya Allah, rasanya nama salah seorang sahabat di zaman Baginda saw, Bilal bin Rabbah r.a. cukup dikenali dikalangan muslimin hari ini, Insya Allah. Seperti yang dicatatkan dalam sejarah Islam, Bilal r.a. mempunyai warna kulit yang hitam, merupakan seorang hamba sahaya kepada kafir Quraisy sebelum keislamannya.

 
Walau begitu, beliau merupakan salah seorang sahabat yang rapat dengan Baginda saw, alangkah bertuahnya beliau kerana dapat mendampingi junjungan besar kita, Nabi Muhammad saw. Sepanjang hidup selepas keislamannya, beliau mendamparkan diri untuk menegakkan Islam. Ke mana sahaja, beliau akan sentiasa bersama Baginda saw, tidak kira ketika solat mahupun berjihad. Beliau juga merupakan seorang mu’adzin (juru-azan) di Masjid Nabawi. Sebaik Masjid Nabawi dibangunkan, beliau merupakan orang pertama yang mengumandangkan azan dalam sejarah Islam. Beliau tetap setia dengan rutinnya itu sehingga sampai saat ketikanya Baginda saw pergi untuk selama-lamanya.

 
Kecintaan & kerinduan beliau kepada Baginda saw benar-benar mendalam. Kerana rindunya kepada Baginda saw, setiap kali ingin mengalunkan azan, apabila tiba untuk menyebut nama Baginda saw, beliau terhenti kerana tidak sanggup untuk meneruskannya. Kerinduan beliau benar-benar mendalam sehingga beliau tidak mahu lagi mengumandangkan azan & keluar dari kota Madinah sehingga beberapa lamanya.

 
Pada suatu hari, beliau bermimpi didatangi Baginda saw. (Sesungguhnya kata-kata Nabi saw itu benar, mimpi bertemu Baginda saw juga adalah benar). Dalam mimpi itu, Baginda saw bertemunya dan bersabda kepadanya: “Wahai Bilal, apakah yang menghalangimu dari menziarahiku?”. Sebaik bangun dari tidurnya, beliau menangis teresak-esak.

 
Sesegera beliau pulang ke Madinah & menziarahi Baginda saw. Di sana, beliau bertemu dengan Hasan & Husin, cucu Baginda saw. Mereka memujuk agar Bilal r.a. kembali mengumandangkan azan. “Apabila aku melihat kamu, aku ternampak orang yang aku benar-benar kasihi & sesungguhnya aku tidak mampu menolak permintaan orang yang aku kasihi”.

 
Sebaik Bilal r.a. mengalunkan azan, seluruh penduduk Madinah benar-benar terkejut. Mereka terkejut kerana suara yang mengalunkan azan itu adalah suara ketika zaman Rasulullah saw masih lagi hidup. Pelbagai percakapan yang timbul, sehingga ada yang mengatakan, adakah Nabi saw telah hidup semula? Subhanallah, begitu bertuahnya para sahabat dahulu, kehidupan & rutin mereka dikaitrapatkan dengan junjungan besar Nabi Muhammad saw.
Para wanita keluar dari rumah mereka, & mereka mengalirkan air mata kerana terlalu terharu & suara itu mengingatkan mereka kepada seseorang yang yang telah tiada, yang benar-benar dirindui mereka.
Subhanallah…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s