Apa Tujuannya Memakai Sanggul?…Pakaian & Wanita

Terdapat dua perkara yang diketengahkan, pertama mengenai pemakaian sanggul & penegahan ini telah terang & jelas melalui hadith Rasulullah SAW & yang keduanya mengenai ciri-ciri pemakaian wanita Islam.

Dari Abu Hurairah, katanya Rasulullah saw bersabda:
“Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka, keduanya belum pernah aku lihat mereka. Pertama, golongan (penguasa) yang mempunyai cambuk bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang. Kedua, wanita yang berpakaian tapi telanjang, berlenggang lenggok waktu berjalan, mengayunkan-ayunkan bahu. Kepala mereka (sanggul di atas kepala mereka) bagaikan bonggol (ponok unta yang condong). Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya. Sesungguhnya bau harum syurga itu sudah tercium dari jarak perjalanan sekian & sekian (jarak jauh).

[HR Muslim]

 

Apa yang dikatakan Rasulullah saw itu sudah banyak dijumpai hari ini (wanita yang berpakaian tetapi telanjang). Di sini boleh dimaksudkan dengan berpakaian & juga boleh dianggap tidak berpakaian.
Dia berpakaian tetapi sebahagian besar tubuhnya dibiar & disengajakan terbuka. Dia berpakaian tetapi dengan mengenakan kain yang tipis. Dia juga berpakaian tetapi mengenakan pakaian yang ketat, yang boleh menyebabkan bentuk tubuhnya kelihatan jelas. Sejelasnya, ciri-ciri ini tidak memenuhi syarat-syarat berpakaian.
Di mana syarat-syarat pakaian seorang wanita Islam:
1.Menutup seluruh anggota tubuh.
2.Tidak memakai perhiasan.
3.Kainnya tidak terang atau tipis.
4.Tidak terlalu sempit.
5.Tidak memakai wangi-wangian.
6.Tidak menyerupai pakaian lelaki.
7.Tidak menyerupai pakaian orang kafir.
8.Tidak memakai fesyen yang meransang (seksi).
Pakaian yang tidak menepati syarak ini pada mulanya dipakai oleh wanita bukan Islam, tetapi menjadi ikutan oleh wanita Islam kini. Mereka memakai pakaian itu kerana mungkin tidak ditegah dalam agama mereka. Mungkin juga mereka berpakaian seperti itu supaya wanita Islam terpengaruh. Lihat sahajalah peraturan-peraturan sukan antarabangsa berkenaan dengan pakaian wanita, contohnya sukan lumba lari, renang… Sehingga hari ini, tidak ada negara Islam yang membantah tentang peraturan itu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s